اقتصاد فضا و توسعه روستایی، جلد ۱، شماره ۲، صفحات ۹۵-۱۱۲

عنوان فارسی تحلیل پایداری اجتماعی-اقتصادی تولید زعفران و تأثیر آن بر توسعه روستایی مورد: دهستان بالا ولایت شهرستان تربت حیدریه
چکیده فارسی مقاله پایداری کشاورزی امروزه بی­شک یکی از مهمترین بخشهای توسعه پایدار است. اتکای اصلی درآمد ساکنین روستا­های شهرستان تربت حیدریه و دهستان بالاولایت، به محصولات کشاورزی و باغی به ویژه زعفران می­باشد که از قدیم درمنطقه خراسان کشت می­شده است. بنابراین توجه به پایداری آن در توسعه روستایی مهم می­باشد. این تحقیق با هدف تحلیل پایداری تولید زعفران از دو بعد اجتماعی و اقتصادی انجام گرفته است. برای بررسی این موضوع از دو روش اسنادی و میدانی از طریقروش تحقیق توصیفی– همبستگی استفاده شده است. در فرایند عملیات میدانی، دو نوع پرسشنامه تهیه گردید. پرسشنامه اول توسط دهیاران و بخشدار منطقه و پرسشنامه دوم از سوی 327 کشاورز زعفران­کار انتخاب شده از طریق نمونه­گیری مطبق از 20 روستای دهستان تکمیل گردیدند. نتایج نشان داد که وضعیت اقتصادی روستاها از جمله درآمد پایین، نوسان قیمت زعفران، عدم تضمین قیمت­ها، عدم بازاریابی مناسب، هزینه بالای تولید زعفران و ناکارآمدی نهادهای دولتی در ایجاد تعاونی جهت بهبود خرید و فروش زعفران در ناپایداری اقتصادی تولید زعفران نقش دارند. همچنین با وجود برخی مشکلات اجتماعی از جمله دسترسی کم به نهادهای اجتماعی دولتی، مشارکت و همیاری مردم در قالب خود جوش و محلی در امور روستا و علاقه­ به تولید زعفران تأثیر مثبت بر پایداری داشته و به همین دلیل از لحاظ اجتماعی روستاها پایدارترند. همچنین، پایداری اجتماعی اقتصادی تولید زعفران با متغیرهای مستقل انسانی جمعیت و باسوادی دارای رابطه مثبت و معنی­دار و با متغیر مستقل طبیعی فاصله از شهر، دارای رابطه منفی و معنی­دار می­باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله پایداری ، کشاورزی پایدار ، زعفران ، توسعه روستایی ،

عنوان انگلیسی The Analysis of Social – Economic Sustainablity of Safrans Production and Its Impact on Rural Development, Case: Bala Velayat, Torbat Heydareeyeh
چکیده انگلیسی مقاله Agricultural sustainability is being undoubtly considered as one of the most prominrnt sector of sustainable development. Bala Velayats settlers Torbate Heydareeyeh basically rely on orchard economy and more specifically on Safran for their livelihoods. This crop originally was cultivated in Khorasan this in turn requier special attention regardinng the sustainability issue. This paper aims to emphasis on social – economic sustainability regardingSafarans production. The research method of this study is based on both field works and documentary method. It is further supported by regression correlation analysis as a part of data gathering procedures, questionnaire were distributed among rural key and influential persons (Dehyaran) as well as 227 of peasants extracted out of 20 villages. This study suggests that the economic status of the peasants, their low income, price fluctuation of Safran, non-assured prices of Safran, lack of appropriate marketing, the high procurement costs, and incapability of government institutions regarding the creation of co-operative institutions responsible for transaction of Safran, all are being considered s major cause of Saran’s economic no sustainability. However, spontaneous community participation and their extravagant desire regarding cultivation of this crop are among sustainability’s elements. This in turn could justify the social sustainably of the villages. This study suggests that there exists a positive and significant correlation between levels of sustainably of this crop and literacy level of the population as an independent variable. This study further suggests that there exist a significant and negative correlation between sustainability of this crop and distance from the town as an independent variable.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله خدیجه جوانی | khadijeh javanii
کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه زنجان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه زنجان (Zanjan university)

اسماعیل کرمی دهکردی | esmail karami dehkardi
استادیار ترویج کشاورزی و توسعه روستایی، دانشگاه زنجان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه زنجان (Zanjan university)

حسین فراهانی | hosin farahani
عضو هیات علمی گروه جغرافیا و برنامه رریزی روستایی، دانشگاه زنجان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه زنجان (Zanjan university)


نشانی اینترنتی http://serd.khu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3-68&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله دریافت فایل مقاله
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات