یافته های نوین در علوم زیستی، جلد ۱۰، شماره ۱، صفحات ۳۳-۴۶

عنوان فارسی ارزیابی فعالیت ضدقارچی فرم‌های نانو و توده‌ای مس‌اکسید در رقم روشن گندم
چکیده فارسی مقاله گندم (Triticum aestivum L.) یکی از مهم­ترین غلات زیرکشت در جهان و ایران، هرساله توسط بیماری­های زیادی از جمله بیماری­های قارچی فوزاریوم تهدید می­شود. با توجه به ویژگی های منحصربه فرد نانوذرات، نانوذره مس­اکسید پتانسیل بالایی در خواص ضدباکتریایی و ضدقارچی از خود نشان می­دهد. هدف از تحقیق حاضر بررسی مقایسه ای اثرضدقارچی نانوذره مس­اکسید و فرم توده آن بر سرکوب قارچ Fusarium calmorum گندم است. به این منظورآزمایش گلدانی با تیمارهای 4 سطح (10، 250، 500 و 1000 میلی­گرم درلیتر) نانوذره و فرم توده مس­اکسید بر گندم رقم ­روشن آلوده به قارچ فوزاریوم صورت گرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که بهترین مهار بیماری­زایی ریشه در غلظت بالای­ نانوذرات نسبت به فرم توده آن صورت گرفت. غلظت­های 250 و 500 میلی­گرم درلیتر نانوذرات مس­اکسید به ترتیب، باعث بیشترین طول ساقه و ریشه و بیشترین وزن­خشک بخش هوایی و ریشه شدند. تیمار با غلظت­های میانه نانوذرات (10 و 250 میلی­گرم درلیتر)، محتوای کلروفیل a، کلروفیل­کل، کاروتنوئید، ضریب پایداری­کلروفیل، ضریب پایداری­غشاء و محتوای نسبی آب برگ را افزایش داد. درحالی­که با افزایش غلظت هردوفرم نانوذره و فرم توده، محتوای کلروفیلb، مالون­دی­آلدئید، پراکسید هیدروژن و پرولین نمونه ها افزایش یافت. نتایج این تحقیق نشان داد که غلظت­های کم و میانه فرم نانواکسیدمس بر مهار قارچ مذکور در گندم نسبت به فرم توده­ای آن موفق­تر بوده است.

 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله گندم نان، سرکوب بیماری، مکانیسم دفاعی، نانوتکنولوژی، Fusarium calmorum

عنوان انگلیسی Evaluation of antifungal activity of nano and bulk forms of copper oxide in wheat (Roshan cultivar)
چکیده انگلیسی مقاله Wheat (Triticum aestivum L.), as one of the most important cultivated crops in the world and Iran, is constantly threatened by many diseases, including Fusarium contamination. Due to the unique characteristics of nanoparticles, copper oxide nanoparticles show high antibacterial and antifungal properties. The purpose of this research was to comparatively investigate the antifungal effects of copper oxide nanoparticles and its bulk form on the suppression of Fusarium calmorum in wheat. For this purpose, a pot experiment was done with four levels (10, 250, 500, and 1000 mg L-1) of nanoparticles and bulk form of copper oxide treatments in wheat (Roshan cultivar). The results showed that the maximum inhibition of root pathogenicity was observed in a high concentration of nanoparticles as compared to bulk form. The 250 and 500 mg L-1 concentrations of copper oxide nanoparticles caused the highest stem and root length and the highest dry weight of the aerial part and root, respectively. Treatment with 10 and 250 mg L-1 nanoparticles also increased the content of chlorophyll a, total chlorophyll, carotenoid, chlorophyll stability index, membrane stability coefficient, and relative leaf water content. While the content of chlorophyll b, malondialdehyde, hydrogen peroxide, and proline increased with the increasing concentration of both nanoparticle and bulk forms. The results of this research showed that the low and medium concentrations of nanoparticles were more successful in inhibiting the aforementioned fungus than the bulk form.
 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Defense mechanism, Disease suppression, Fusarium calmorum, Nanotechnology, Wheat

نویسندگان مقاله وجیهه گنجعلی | Vajiheh Ganjeali
Department of Biology, Faculty of Science, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی‌مشهد، مشهد، ایران

منیره چنیانی | Monireh Cheniany
Department of Biology, Faculty of Science, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی‌مشهد، مشهد، ایران

پریسا طاهری | Parissa Taheri
Department of Plant protection, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

مریم مظاهری تیرانی | Maryam Mazaheri-Tirani
Department of Biology, Faculty of Science, University of Jiroft, Jiroft, Iran
گروه زیست-شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران


نشانی اینترنتی http://nbr.khu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1479-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده علوم گیاهی
نوع مقاله منتشر شده مقاله پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات