یافته های نوین در علوم زیستی، جلد ۱۰، شماره ۱، صفحات ۱۱-۱۶

عنوان فارسی بررسی تأثیر دیابت نوع دو بر ساختار پیاز بویایی رت نژاد ویستار
چکیده فارسی مقاله حس بویایی نقش مهمی در ایمنی، تغذیه، تعاملات اجتماعی، عملکرد جنسی و کیفیت زندگی فرد دارد. در حال حاضر بیش از 400 میلیون نفر در سراسر جهان به دیابت شیرین مبتلا هستند که یافته ها نشان می­‌دهد این بیماری با اختلال عملکرد بویایی مرتبط است. در پژوهش حاضر ساختار پیاز بویایی رت­های دیابتی نوع 2 مورد ارزیابی قرار گرفت. القاء دیابت با تجویز 20 میلی‌گرم بر کیلوگرم استرپتوزوتوسین به موش های صحرایی بالغ نژاد ویستار به مدت 5 روز انجام شد. پس از 35 روز از گذشت تزریق، به منظور ارزیابی ساختار بویایی، حیوانات بی‌هوش شده و بافت پیاز بویایی برای پردازش بافت و رنگ‌آمیزی نیسل استخراج گردید. بر اساس یافته­ها، تعداد گلومرول‌ها در رت‌های دیابتی نسبت به گروه کنترل کاهش معنی‌داری را نشان داد (05/0P<). علاوه بر این، کاهش قابل توجهی در لایه پلکسی فرم داخلی در پیاز بویایی رت‌های دیابتی در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد (05/0P<). نتایج حاضر نشان داد که اختلال بویایی در رت­های دیابتی نوع 2 با تغییرات ساختاری پیاز بویایی مرتبط است، که نشان دهنده تخریب و آسیب ناشی از دیابت بر بافت پیاز بویایی است.





 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله استرپتوزوتوسین، حس بویایی، دیابت ملیتوس، رنگ آمیزی نیسل، گلومرول

عنوان انگلیسی The effect of type 2 diabetes on the olfactory bulb structure of Wistar rats
چکیده انگلیسی مقاله Olfaction, the sense of smell, plays an important role in the individual's safety, nutrition, social interactions, sexual function, and quality of life. Diabetes mellitus, which affects more than 400 million people worldwide, is associated with olfactory dysfunction. This work evaluated the olfactory bulb structure of Type 2 diabetes rats. Type 2 diabetes induction was performed by administering 20mg/Kg Streptozotocin to adult Wistar rats for five days. 35 days after injection, animals were sacrificed, and olfactory bulb tissue was harvested for tissue processing and Nissl staining to evaluate the olfactory bulb structure. Based on the results, diabetic animals showed a significant decrease in the Glomeruli number compared to controls (P<0.05). Furthermore, we observed a significant decrease in the internal plexiform layer thickness in the olfactory bulb of diabetic rats when compared to controls (P<0.05). The present results showed that olfactory dysfunction in Type 2 diabetes rats is associated with olfactory bulb structural change, which indicates the olfactory bulb tissue damage caused by diabetes.

 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Diabetes mellitus, Glomeruli, Nissl staining, Sense of smell, Streptozotocin

نویسندگان مقاله حمیدرضا یحیایی پور | Hamidreza Yahyaeipour
Department of Biology, School of Sciences, Golestan University, Gorgan, Iran
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران

فرزانه گنجی | Farzaneh Ganji
Department of Biology, School of Sciences, Golestan University, Gorgan, Iran
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران

حمید سپهری | Hamid Sepehri
Department of Physiology, Neuroscience Research Center, Golestan University of Medical Science, Gorgan, Iran
گروه فیزیولوژی، مرکز تحقیقات علوم اعصاب، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران

زهرا نظری | Zahra Nazari
Department of Biology, School of Sciences, Golestan University, Gorgan, Iran
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران


نشانی اینترنتی http://nbr.khu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-666-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده علوم جانوری
نوع مقاله منتشر شده مقاله پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات