|
یافته های نوین در علوم زیستی، جلد ۹، شماره ۳، صفحات ۲۲۲-۲۳۵
|
|
|
عنوان فارسی |
بررسی ریخت شناسی، تشریحی و سنجش متابولیتی گونههایی از سرده کاهوی دریایی در آبهای ساحلی خلیج فارس، ایران |
|
چکیده فارسی مقاله |
سرده Ulva (کاهوی دریایی)، یکی از با ارزشترین ماکروجلبکهای دریایی است که در مناطق کم عمق ساحلی یافت شده و در آبهای شیرین و شور سراسر جهان انتشار دارد. گونههای Ulva دارای ارزش خوراکی، دارویی و غیره بوده و حاوی ترکیبات مختلفی مانند انواع چربیها، پروتئینها و کاروتنوئیدها هستند. این گونهها دارای تنوع پذیری فنوتیپی بالایی بوده و در شرایط مختلف محیطی تغییر میکنند. در این مطالعه 38 جمعیت از 10 گونه از این سرده از نواحی ساحلی خلیج فارس و دریای عمان، از مناطق مختلف استانهای بوشهر و هرمزگان و یک ناحیه از استان سیستان و بلوچستان ، با بررسیهای ریختشناسی و تشریحی، شناسایی شد و مورد بررسی قرار گرفت. جمعیتهای مختلف تفاوتهایی را در ویژگیهای همچون ارتفاع، شکل و رنگ تال، تعداد پیرنوئید و ابعاد سلول نشان دادند. متابولیتهای مختلفی مانند پروتئین کل، روغن کل، کلروفیل a و b و کاروتنوئیدها در جمعیتهای مختلف، اندازه گیری و مقایسه گردید. نتایج اندازهگیری درصد پروتئین در 10 گونه Ulva نشان داد که بیشترین درصد پروتئین کل متعلق به گونه U. prolifera از جزیره شیف از استان بوشهر با مقدار حدود % 5/26 وزن خشک، در مقایسه با گونههای Ulva مورد مطالعه، و کمترین درصد روغن کل در بین گونهها، متعلق به گونه U. flexousa منطقه هخامنش از استان هرمزگان با حدود % 8/4 مشاهده گردید. با توجه به پروتئین بالا و کالری کم گونههای سرده Ulva و اهمیت یافتن منابع جدید و تجدیدپذیر که در نهایت منجر به ایجاد و توسعه صنایع غذایی و دارویی جدید میگردد، گونههای این سرده، منبع بالقوهای هستند که میتوان از آنها در این راستا بهره برد. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
سنجش متابولیتی، صفات ریختشناسی، صفات تشریحی، کاهوی دریایی |
|
عنوان انگلیسی |
Study of morphological, anatomical characteristics and metabolic assay of some Ulva species (sea lettuce) in the coastal waters of the Persian Gulf, Iran |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
The genus Ulva L. (Sea lettuce), one of the most valuable marine macroalgae, is found in shallow coastal areas and in brackish and fresh water around the world. Ulva species have nutritional and medicinal values in addition to other applications, and contain various compounds such as lipids, proteins and carotenoids. These species have high phenotypic plasticity and varied in response to different environmental conditions. In this study, 38 populations of 10 species of Ulva from the coastal areas of the Persian Gulf and Oman Sea, from different areas of Bushehr, Hormozgan and Sistan and Baluchestan provinces, were studied and identified on the basis of morphological and anatomical traits. Different populations showed variations in characteristics such as height, shape and color of thallus, number of pyrenoids and cell dimensions. Metabolites such as total protein, total oil, chlorophyll a, b and carotenoids contents were measured and compared among the different populations. The results should that the percentage of protein was highest in U. prolifera of Shif Island from Bushehr province as compared with the Ulva species studied, with about 26.5% of dry weight, and the percentage of total oil was lowest in U. flexuosa of Hakhamanesh region from Hormozgan province as compared with the species studied, with about 4.8% of dry weight. These results show that different environmental conditions affect the morphological and anatomical structure of species and the content of their metabolites. Due to the high-protein and low-calorie content of the Ulva genus and the importance of finding new and sustainable resources for food and pharmaceutical industries, the species of this genus have valuable potentials. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
metabolic assay, anatomical traits, morphological traits, Ulva |
|
نویسندگان مقاله |
نسرین فراست | Nasrin Farasat Department of Plant Sciences and Biotechnology, Faculty of Life Sciences and Biotechnology, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran گروه زیست فناوری گیاهی، دانشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
مسعود شیدایی | Masoud Sheidai Department of Plant Sciences and Biotechnology, Faculty of Life Sciences and Biotechnology, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran. گروه زیست فناوری گیاهی، دانشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
حسین ریاحی | Hossein Riahi Department of Plant Sciences and Biotechnology, Faculty of Life Sciences and Biotechnology, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran گروه زیست فناوری گیاهی، دانشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
فهیمه کوهدار | Fahimeh Koohdar Department of Plant Sciences and Biotechnology, Faculty of Life Sciences and Biotechnology, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran گروه زیست فناوری گیاهی، دانشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
|
|
نشانی اینترنتی |
http://nbr.khu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1442-1&slc_lang=fa&sid=1 |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
علوم گیاهی |
نوع مقاله منتشر شده |
مقاله پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|