یافته های نوین در علوم زیستی، جلد ۴، شماره ۳، صفحات ۲۶۴-۲۷۰

عنوان فارسی اثر دما بر فعالیت آنتی‌اکسیدانی، فنل کل و صفات زراعی دو گونه آویشن
چکیده فارسی مقاله گیاه آویشن یکی از پرمصرف‌ترین گیاهان دارویی از نظر اسانس و متابولیت‌های ثانویه شناخته شده است. به منظور بررسی اثر دما بر فعالیت آنتی‌اکسیدانی، فنل کل، صفات زراعی و بازده اسانس دو گونه آویشن (کرمانی و باغی) آزمایشی در سال 94 در قالب طرح اسپیلت پلات بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در گلخانه انجام شد. نتایج این آزمایش نشان داد که بین دو گونه و دماهای مختلف از نظر صفات اندازه ­گیری­شده اختلاف معنی‌داری وجود دارد. درصد اسانس، فعالیت آنتی‌اکسیدانی، فنل کل و ارتفاع بوته در آویشن کرمانی بیشتر از آویشن باغی بود. مقایسه میانگین اثر متقابل برای صفت درصد اسانس نشان داد که مقدار این صفت در آویشن کرمانی و دمای 30 درجه سانتی‌گراد بیشتر از تیمارهای دیگر است. میــزان IC50  آویشـن باغی و کرمانی در موقعیت­های مختلف از 37/24 تا 43/54 میکروگرم در میلی‌لیتر و مـیزان تـرکیبات فنـلی از 63/36 تا 37/89 میلی­گرم گالیک‌اسید در یک گرم عصاره خشک متغیر بودند. نتایج نشان داد که بیشترین فعالیت آنتی‌اکسیدانی، بازده اسانس و ترکیبات فنلی در دمای 30 درجه برای هر دو گونه مشاهده شد. 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آویشن باغی، آویشن کرمانی، درصد اسانس

عنوان انگلیسی The effects of temperature on antioxidant activity, total phenolics and agronomic traits of two thyme species
چکیده انگلیسی مقاله Thyme plants are considered to be one of the most widely consumed herbs well-known for their essential oils and secondary metabolites. In order to evaluate the effects of temperature on antioxidant activity, total phenolics, agronomic traits and essential oil of two thyme species (i.e. Thymus vulgaris and Thymus caramanicus), a greenhouse experiment was conducted in 2015 with split plot in a completely randomized design with three replications. The results of this experiment showed significant differences between the two species and different temperatures in terms of the tr-aits measured. The essential oil percentage, antioxidant activity, total phenolics and plant height of Thymus carama-nicus proved to be more than those in Thymus vulgaris. The comparison of mean interaction effect for essential oil pe-rcentage showed that the value of this trait in Thymus caramanicus specimens treated with a temperature of 30°C was more than other treatments. The IC50 rates of Thymus vulgaris and Thymus caramanicus ranged from 24.37 to 54.43 µg/ml in different conditions and total phenolics ranged from 36.63 to 89.37 mg GAEg-1. In addition, the highest anti-oxidant activity, essential oil percentage and phenolic compounds were observed at a temperature of 30°C for both species.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Thymus vulgaris L., Thymus caramanicus Jalas, essential oil percentage

نویسندگان مقاله مهدی رحیمی | Mehdi Rahimi
Islamic Azad University, Ahvaz
دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز

مهدی رمضانی | Mehdi Ramezani
Islamic Azad University, Ahvaz
دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز


نشانی اینترنتی http://nbr.khu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-81-89&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده علوم جانوری
نوع مقاله منتشر شده مقاله پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات