یافته های نوین در علوم زیستی، جلد ۴، شماره ۴، صفحات ۲۹۹-۳۰۹

عنوان فارسی بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی، فلاونوئیدی و فنلی عصاره های اتانولی، آبی، استونی و متانولی سیزده گیاه دارویی
چکیده فارسی مقاله ترکیبات فنولیک، به ­ویژه آنهایی که منشأ گیاهی دارند به ­دلیل ویژگی­ های­ آنتی‌اکسیدانی،‌ بخش اساسی رژیم غذایی انسان را تشکیل می‌دهند. آنتی‌اکسیدان‌ها قادرند سیستم‌های زیستی (اسیدهای نوکلئیک، پروتئین‌ها، لیپیدها و لیپوپروتئین‌ها) دربرابر رادیکال‌های آزاد و گونه‌های فعال اکسیژن محافظت کنند. برخی گیاهان دارویی حاوی مقادیر زیادی از آنتی‌اکسیدان‌ها هستند که مصرف آنها می‌تواند بر سلامتی انسان مؤثر باشد. هدف این تحقیق، بررسی تأثیر روش استخراج غرقابی بـر میزان استخراج ترکیب‌های فنلی، فلاونوئیدی و فعالیت آنتی­اکسیدانی سیزده گیاه دارویی (آویشن شیرازی، کلپوره همدانی، بومادران شیرازی، بومادران، آویشن کوهی، بنه، برنجاسف، کاکوتی، درمنه، بابونه، زعفران، زوفا و افسنطین) در چهار حلال اسـتخراجی (آب، متـانول، استون و اتانول) است. براساس نتایج این تحقیق حلال متانولی بیشترین و حلال آبی کمترین میزان ترکیب‌های فنولی، فلاونوئیدی و قدرت مهار رادیکال‌های آزاد را نشان داد. براساس نتایج، میزان فنول و فلاونوئید در عصارۀ متانولی گیاه آویشن شیرازی بیشترین و در عصارۀ آبی گیاه افسنطین کمترین مقدار بوده است. نتایج آزمون به ­دام­ اندازی رادیکال‌های آزاد دی فنیل پیکریل هیدرازیل (DPPH) نشان داد که بیشترین و کمترین فعالیت آنتی ­اکسیدانی به ­ترتیب در عصارۀ متانولی گیاه آویشن شیرازی و عصارۀ آبی گیاه افسنطین بود؛ بنابراین، می‌توان گفت انتخـاب نـوع حلال تـأثیر زیادی بـر میـزان استخراج ترکیب‌های فنلی، فلاونوئیدی و مهار رادیکال‌های آزاد دارد.
 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آویشن شیرازی، استخراج غرقابی، افسنطین، رادیکال‌های آزاد

عنوان انگلیسی Assessments of phenolic, flavonoid and antioxidant activity of aqueous, alcoholic, methanol and acetone extracts of thirteen medicinal plants
چکیده انگلیسی مقاله Phenolic compounds, especially those with plant origin, constitute an essential part of the human diet due to their antioxidant properties. Antioxidants protect biological systems (nucleic acids, proteins, lipids, lipoproteins) against free radicals and reactive oxygen species. Some medicinal plants contain so high amounts of antioxidants that their use can be considerably effective for human health. The aim of this study was to evaluate the effect of flooding extraction method on phenolic compounds, flavonoids and the level of free radical scavenging properties of medicinal plants including Thyme, Hamadani Yarrow, Shirazi mountain thyme, Yarrow, Chamomile, Saffron corm hyssop Sagebrush, wormwood, Artemisia and Ziziphora clinopodioiedes, in four extraction solvents including water, methanol, acetone and ethanol. The results showed that methanol and water solvents had the highest and the lowest total phenolic, flavonoid and antioxidant activity, respectively. The results also showed that methanol extraction of Shirazi thyme and water extraction of Wormwood plant had the highest and the lowest phenol and flavonoids contents, respectively. The results of trapping the free radicals of DPPH indicated that the methanol extract of Shirazi thyme and aqueous extract of wormwood had the highest and the lowest inhibition activities, respectively. Therefore, the selection of solvent type can affect the rate of the extraction of phenolic compounds, flavonoids and antioxidant activity.
 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Artemisia absinthium, flooding extraction, free radicals, Zataria multiflora

نویسندگان مقاله ایوب مزارعی | Ayuob Mazaraie
University of Zabol
دانشگاه زابل

سیدمحسن موسوی نیک | Seyed Mohsen Mousavi-Nik
University of Zabol
دانشگاه زابل

لیلا فهمیده | Leila fahmideh
University of Zabol
دانشگاه زابل


نشانی اینترنتی http://nbr.khu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-81-106&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده علوم گیاهی
نوع مقاله منتشر شده مقاله پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات