یافته های نوین در علوم زیستی، جلد ۵، شماره ۴، صفحات ۴۴۹-۴۵۷

عنوان فارسی بررسی تأثیر پیش تیمار بذر با ۲۴-اپی براسینولید بر ویژگی ­های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه گوجه­ فرنگی تحت تنش شوری
چکیده فارسی مقاله

به­منظور بررسی اثر پرایمینگ بذر با 24-اپی براسینولید (صفر، 1/0 و 1میلی­گرم بر لیتر) بر افزایش مقاومت گیاه گوجه­فرنگی (Lycopersicon esculentum Mill.) به تنش شوری (صفر، 70 و 140 میلی­مولار کلریدسدیم) آزمایشی به­صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی در شرایط گلخانه­ای صورت گرفت. تنش شوری به­ طور قابل ملاحظه ­ای باعث کاهش در میزان رشد گیاه گوجه­ فرنگی شد. با این وجود، پرایمینگ با 24-اپی براسینولید (EBL) (1 میلی‌­گرم بر لیتر) از اثرات منفی کلریدسدیم (به­ویژه در 140 میلی­مولار) به­ نحو معنی­ دار کاست. در این حالت، 24-اپی براسینولید باعث تغییر در میزان وزن تر و خشک (بیش از دو برابر)، کلروفیل کل (72+ درصد)، کاروتنوئیدها (دو برابر)، پرولین آزاد (سه برابر)، نشت الکترولیت­ ها (6/18- درصد)، نسبت Na+/K+ در ریشه (5/57- درصد) و اندام ­های هوایی (62- درصد) نسبت به شاهد شوری شد. به ­نظر می‌رسد پرایمینگ بذر با اپی‌براسینولید با افزایش در میزان پرولین آزاد، غلظت رنگیزه­ های فتوسنتزی و نیز کاهش نشت الکترولیت ­ها و نسبت Na+/K+ در بافت­های گیاه گوجه­فرنگی منجر به افزایش تحمل گیاه گوجه ­فرنگی به تنش شوری شد.   

 
 
 

کلیدواژه‌های فارسی مقاله پرایمینگ بذر، پرولین، تنظیم کننده رشد گیاهی، لیکوپرسیکون اسکولانتوم ، مقاومت به شوری

عنوان انگلیسی Effects of seed pretreatment with 24-brassinolide on physiological and biochemical characters in tomato plants under salt stress
چکیده انگلیسی مقاله

In order to study the diverse effects of seed priming with 24-epibrassinolide (EBL) (0, 0.1, 1 mg/l) to increase tolerance of tomato plants (Lycopersicon esculentum Mill.) to salinity (0, 70 and 140 mM NaCl), the experiments were conducted as factorial based on completely randomized design at greenhouse condition. Results showed that salt stress significantly decreased the growth of tomato plants. However, priming with EBL (1 mg/l) significantly decreased the negative effects of NaCl (particularly at 140 mM). At this case, EBL increased the fresh and dry weights (<2 folds), total chlorophyll (+72%), carotenoids (+ 2 folds), free proline (+3 folds), electrolyte leakage (-18.6%), Na+/K+ in the roots (-57.5%) and shoots (-62%) compared to salinity control. Generally, it could be concluded that priming with epibrassinolide resulted in enhanced salt tolerance in tomato plants via increment in free proline, photosynthetic pigments and decrease in electrolyte leakage and Na+/K+ ratio in the tissues.
 

کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Lycopersicon esculentum, plant growth regulator, proline, salt tolerance, seed priming

نویسندگان مقاله کبری قلی پور | Kobra Gholipoor
دانشگاه شهرکرد

پرتو روشندل | Parto Roshandel
Shahrekord University
دانشگاه شهرکرد


نشانی اینترنتی http://nbr.khu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-169-3&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده علوم گیاهی
نوع مقاله منتشر شده مقاله پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات